Suurin osa kauppamerenkulun satamista tarjoaa rataverkkopalvelua, joka on tehokas vaihtoehto suurille kuljetusvirroille. Niiden kautta kulkee merkittävä määrä teollisuuden ja kaupan vienti- ja tuontikuljetuksia. Ne ovat merkittäviä myös huoltovarmuus- ja maanpuolustuksen tarpeisiin. Suomessa rataverkon omistus jakautuu Väyläviraston hallinnoimaan valtion rataverkkoon ja muiden, esimerkiksi teollisuuden ja muiden yritysten omistamiin ns. yksityisraiteisiin.
Turvallisuusvelvoitteista satamissa keskeinen on niille rataverkon haltijan ominaisuudessa vaadittava turvallisuuslupa (merisatamat) tai yksityisraiteen hallinnasta ilmoittaminen (sisävesisatamat). Niihin liittyy riskien säännölliseen arviointiin ja hallintaan liittyvä rataverkon teknistä hallintaa ja päivittäistä käyttöä kuvaava turvallisuusjohtamisjärjestelmä. Traficom valvoo turvallisuuslupaa ja ilmoitusmenettelyä.
Valmiussuunnittelun velvoite edellyttää myös yksityisraiteilla suunnitelmallista varautumista myös vakaviin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin ja edellyttää toiminnan jatkuvuuden vahvistamista sekä kussakin satamassa sisäisesti että sidosryhmien ja viranomaisten (Traficom) kanssa.
Koska satamat toimivat kilpailluilla markkinoilla, niiden on huomioitava kilpailuneutraaliutta ja markkinoille pääsyä varmistavat menettelyt myös rataverkkopalveluiden tarjonnassa. Rautatiemarkkinalainsäädännön asioissa satamanpitäjä on ns. palvelupaikan haltija ja sen tulee julkaista palvelupaikkaselostus, joka kuvaa sataman rataverkon ja siellä tarjottavat palvelut, kertoo palvelupaikan rataverkolle pääsyn menettelyt ja esittää käytön hinnoittelun.
Yhdistyksen rataverkkoryhmä käsittelee lainsäädäntölähtöisiä, satamanpitäjien hallinnoimiin rataverkkoihin liittyvää varautumista, turvallisuutta ja markkinasääntelyä ja niiden muutosten tuottamia velvoitteita. Ne kattavat valmiussuunnittelua, rataverkkojen teknistä yhteensopivuutta ja turvallisuutta sekä rautatiemarkkinoiden avoimuutta ylläpitäviä toimintatapoja koskevan lainsäädännön ja määräysten toimeenpanoa ja niihin liittyvää kehittämistä.
Ryhmään kuuluu sekä satamien teknisiä asiantuntijoita että markkinakysymyksistä vastaavia toimihenkilöitä. Työryhmä kokoontuu etä- ja läsnäkokouksiin 1-3 kertaa vuodessa.
"*" näyttää pakolliset kentät
Suomen Satamat ry © 2025