Kansainväliset yhteydet ja vaikuttaminen ovat tärkeää satamatoimialalla. Merikuljetukset ovat luonteeltaan globaaleja, ja valtaosa alan sääntelystä on alkuaan kansainvälistä, ja laadittu joko merenkulun kansainvälisessä järjestössä IMOssa tai Euroopan Unionissa. Suomen Satamien kansainvälisen toiminnan painopiste on Itämerellä ja Euroopassa, missä ovat myös Suomeen ja Suomesta suuntautuvan meriliikenteen satamavastinparit.
Suuri osa satamia koskevasta lainsäädännöstä syntyy Euroopan Unionin toimielimissä. Suomen Satamat on aktiivinen toimija ESPOssa, jolla on varsin vakiintunut vaikuttajarooli EU:n instituutioissa.
ESPO:ssa ovat edustettuna Euroopan 23 rannikkovaltiota kansallisesti edustavan satamaorganisaation kautta. ESPO muodostaa satama-alan yhteistä eurooppalaista kantaa komiteatyössä syntyvän vuorovaikutuksen kautta. Suomen Satamat ry.:n aiempi toimitusjohtaja Annaleena Mäkilä toimi ESPOn puheenjohtajana vuosina 2020-2022.
EFIP kokoaa yhteen lähes 200 sisävesisatamaa ja satamaviranomaista Euroopasta. EFIP seuraa aktiivisesti satamien kannalta tärkeää EU:n liikenne- ja ympäristöpolitiikkaa ja edustaa sisävesisatamia EU:n toimielimissä. Suomen Satamat on EFIP:in jäsen ja osallistuu tätä kautta sisävesisatamien edunvalvontaan EU-tasolla.
Suomen Satamat on jäsenenä alan maailmanjärjestössä, jonka puitteissa mahdollistuu globaalien trendien seuraaminen ja verkostoituminen Eurooppaa laajemmin. IAPH järjestää alan maailmankonferensseja.
Suomen ja Ruotsin meriklusterien yhteistyö on tiivistä. Alan toimijat järjestävät vuosittain yhdessä Fairway Forward -seminaarin, jossa käsitellään Pohjolan merenkulun, satamien ja meriteollisuuden yhteisiä teemoja. Lisäksi Pohjoismaiden satamien kansalliset järjestöt pitävät aktiivista yhteyttä vaihtaakseen näkemyksiä markkinoiden kehityksestä Pohjoisessa Euroopassa, keskustellakseen erityisesti yhteisistä näkemyksistä EU-asioissa sekä edistääkseen EU-rahoitusinstrumenttien saatavuutta Pohjolan satamiin.
Suomen Satamat pitää yhteyttä Itämeren satamien yhteistyöverkoston BPO:n sihteeristön kanssa. Varsinaisesti BPO:ssa jäseninä ovat Itämeren alueen satamat.
BPO:n puitteissa toteutetaan aktiivisesti satama-alan hankkeita, erityisesti meriympäristöön liittyviä hankkeita.
"*" näyttää pakolliset kentät
Suomen Satamat ry © 2025