Vuonna 1923 perustetun Suomen Satamat ry:n jäseninä on 27 meri- ja sisävesisatamaa, jotka kehittävät satamainfrastruktuuriaan ja tarjoavat satamapalveluita. Jäsenkunnassa on niin yleisiä kuin teollisuussatamia.
Suomen Satamat jäsensatamien kautta kulkee n. 85 % Suomen ulkomaankaupan tuonnin ja viennin volyymista. Matkustajaliikenne on näkyvä osa toimialan luonnetta ja tällä alusliikenteellä on keskeinen merkitys tavarakuljetusten tehokkuudelle. Suomen Satamat tuo rahti- ja matkustajasatamien kannan päätöksentekoon Suomessa ja EU:ssa. Yhdistyksen toimistossa Helsingissä työskentelee kolme henkilöä.
Suomen Satamat edustaa Suomen meri- ja sisävesisatamia vuorovaikutuksessa päätöksentekijöiden kanssa. Edunvalvontatyö kattaa vaikuttamisen niin EU-tasolla kuin kansallisesti. Suomen Satamat kokoaa koko satamatoimialan näkemykset ja viestii ne aktiivisesti sidosryhmilleen.
Suomen Satamien perimmäinen tavoite on edistää satamien toiminnan edellytyksiä ja siten parantaa satamayhtiöiden kilpailukykyä.
1.Suomen satamien kilpailukyvyn vahvistaminen
Suomen Satamat ry toimii alan yhteen kokoavana voimana ja jatkaa vaikuttamistyötään kansallisessa ja EU-päätöksenteossa jäsenyhteisöjen globaalin kilpailukyvyn parantamiseksi. Liikenne- ja väyläpolitiikan ohella seurataan ja vaikutetaan satamatoimialan toimintaedellytyksiin laajasti vaikuttaviin aloitteisiin ja kehityskulkuihin. Tämä tarkoittaa muun muassa puhtaan siirtymän edellyttämisen investointien edistämistä ja sen varmistamista, ettei satamalogistiikan kustannukset kasva kohtuuttomasti.
2. Satamien tukeminen päästövähennysten ja energiamurroksen läpiviennissä
Suomen Satamat ry on jäsenorganisaatioidensa tukena näiden pyrkimyksissä vähentää satamien ympäristövaikutuksia. Järjestö tukee tarvittavissa rooleissa jäsenorganisaatioitaan satamien ja merilogistiikan energiamurroksen toteuttamisessa oikea-aikaisesti. Tämä tulee vaatimaan satamilta merkittäviä investointeja, ja yhdistyksen tärkeänä tehtävänä onkin huolehtia kansallisen ja EU-rahoituksen saatavuudesta satamien investointien mahdollistamiseksi.
3. Satamien resilienssin varmistaminen
Osana geopolitiikan muutoksia tarpeet satamien toimintavarmuudelle on korostunut. Toisaalta logistiikkatoimintojen varareittien ja redundanssin kehittäminen ja kaupallisen ja sotilaallisen liikenteen yhteensovittaminen myös haastaa satamien toimintakenttää. Varautuminen vaatii satamissa resurssointia, ja kansainvälisen kauppapolitiikan ja Itämeren turvallisuustilanteen muutokset tekevät satamien liiketoimintaympäristöstä vaikeasti ennakoitavan.
Suomen Satamat luo myönteistä kuvaa alan merkityksestä Suomen taloudelle, huoltovarmuudelle ja vientiteollisuuden kilpailukyvylle. Yhdistys tuo päättäjien käyttöön ajantasaista tietoa alan markkinanäkymistä, toiminnan edellytyksistä ja tarpeista kilpailukyvyn parantamiseksi.
Suomen Satamat on jäseniensä vuorovaikutuskanava. Yhdistyksen tapahtumien yhteydessä ja työryhmätoiminnassa alan ammattilaiset vaihtavat näkemyksiä alaa koskevista asioista.
Yhdistys viestii aktiivisesti jäsenkunnan kanssa tiedottaen jäsenilleen lainsäädännön muutoksista ja muista ajankohtaisista asioista ja tapahtumista.
Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä eri sidosryhmien, kuten vientiteollisuuden, logistiikka-alan, julkishallinnon ja tutkimuslaitosten kanssa. Tavoitteena on kehittää uusia, innovatiivisia ratkaisuja satamien toiminnan tehostamiseen ja vähähiilisyyden lisäämiseen Suomen olosuhteet huomioiden.
"*" näyttää pakolliset kentät
Suomen Satamat ry © 2025