Siviilisatamasta sotasatama-alueeksi: uusi laki määrittää pelisäännöt

Uusi Puolustusvoimia ja Rajavartiolaitosta koskeva VAK-laki koskee niiden omaa vaarallisten aineiden kuljetusta maissa, merellä ja ilmailussa. Lakia sovelletaan myös kansainvälisiin sotilaallisiin harjoituksiin ja muuhun sotilaalliseen yhteistyöhön liittyvään toisen valtion tai kansainvälisen järjestön kuljetusvälineellä suoritettavaan vaarallisten aineiden kuljetukseen.

Lain piiriin kuuluvat myös vaarallisten aineiden kuljetukset valtion sotasatamassa, tilapäisellä siviilisatamaan muodostetulla sotasatama-alueella lain 6 §:ssä tarkoitetuissa olosuhteissa, sotilaslentopaikassa ja muilla tilapäisillä alueilla.


Eduskunta hyväksyi lakiesityksen kesäkuussa. Laki odottaa vielä presidentin vahvistusta, mutta voimaantuloajankohta on todennäköisesti 1.9.2025. Lisää tietoa lakiesityksestä.


Uusi PV-RVL VAK-laki on monilta osin samansisältöinen kuin siviili-VAK-laki 541/2023. Siviili-VAK:n piiriin jää normaalioloissa sellainen siviiliviranomaisten (Traficom, Poliisi, Tulli) valvoma kolmansien osapuolen (esim. huolinta, kaupalliset varustamot, satamaoperaattorit) jo nykyisin hoitama vaarallisten aineiden kuljetus, joka palvelee sotilas- ja turvallisuusviranomaisten toimintoja.


Tilapäinen sotasatama-alue siviilisatamassa


Lain määritelmän mukaan sotasatama-alueella tarkoitetaan Puolustusvoimien hallinnassa osittain tai kokonaan olevaa siviilisatama-aluetta tai siviilisatamaa. Sotasatama-alue voidaan perustaa lain 6 § kuvaamassa tilanteessa valmiutta kohotettaessa ja poikkeusoloissa. Tilannetta ilmentäisi käytännössä asevelvollisuuslain 32 §:n 3 momentin olosuhteiden mukainen tarve joukkojen varustamisesta niiden perustamispaikoissa. mainittuun tilanteeseen liittyisi tarve tuoda Suomeen poikkeuksellisia määriä sotilaallista materiaalia ja kalustoa.


Sotasatama-alue muuttaa alueen hallintaoikeutta, mutta ei sen omistusta. Puolustusministeriön kanssa käydyssä keskustelussa lain valmisteluaikana yhdistys on painottanut satamien osakeyhtiömuotoisen toiminnan edellyttämää yksityisoikeudellisten reunaehtojen huomioimista, ennen kaikkea kirjallista ennakkoon sopimista alueen hallinnan ja käytön vastuista ja velvollisuuksista. Laki määrittelee siviilisatamassa toimivan sotasatamapitäjän osapuoleksi, joka hallinnoi sotasatama-aluetta sopimuksen perusteella. Puolustusministeriön kanssa on sovittu lain valmistelun jälkeen jatkettavasta toimeenpanoon liittyvien asioiden täsmentämisestä.

Siviilisataman tilapäistä käyttämistä puolustusvoimien tarpeisiin säätelee lähtökohtaisesti puolustusvoimia koskevan lain (551/2007) 14 § kiinteistöjen tilapäisestä käyttöoikeudesta. Se edellyttää suullista tai kirjallista sopimista kiinteistön käyttämisestä omistajan tai haltijan kanssa. Kuitenkin, jos sopimukseen ei päästä ennakkoon, viranomainen voi päättää sen käyttöön ottamisesta.


Käytännössä puolustusvoimien varautuminen sotasatama-alue -toiminnon käyttöönottoon edellyttää suunnittelua ja ennakkojärjestelyjä satamanpitäjän ja muiden toimijoiden kanssa siihen katsomatta kattaisiko alue osan satamasta tai sen kokonaan.

Sotasatama-alue ja VAK-sääntely

VAK-kuljetusten hallinta sotasatama-alueella ovat lähtökohdiltaan normaaliolojen lainsäädännön aikaista toimintaa, joihin uusi laki ottaa periaatteet ja hallintavälineet siviili-VAK-laista. Sotasatama-alueen voimassaolon ajalle puolustusvoimille voidaan kuitenkin antaa erillisillä päätöksillä poikkeuksia osaan menettelyistä. Sataman läpi kuljetettaville materiaaleille on suunniteltava tilapäisen säilytyksen vaatimusten mukaisesti järjestelyt, varotoimet, harjoittelu, koulutus jne. Luku 6 sisältää sotasatamanpitäjän velvoitteet esim. seuraavissa kohdissa:

  • 34 § Tilapäisen säilytyksen paikan käytön suunnittelu
  • 35 § Lastiyksiköiden sijoittelu tilapäisessä säilytyksessä
  • 36 § Onnettomuuksien torjunta ja harjoittelu
  • 37 § Sisäisen pelastussuunnitelman laatiminen ja vastuuhenkilö
  • 38 § Turvallisuusselvityksen sisältö
  • 40 § Pääesikunnan teknillinen tarkastusosasto suunnitelmien ja selvitysten hyväksyjänä

Toimeenpanon kysymyksiä


PV-RVL VAK-lain toimeenpanon yhteistyö alkaa lain tultua voimaan. Sitä tullaan käsittelemään ja siitä tiedottamaan yhdistyksen eri tilaisuuksissa ja työryhmissä.


Toimeenpanossa täsmennettäviä asioita liittyy mm. siviilisataman ja sotasatama-alueen oikeudellisiin kysymyksiin sekä menettelyjen yhteensovittamiseen käytännön toiminnassa. Miten jakautuvat vastuut siviili- ja sotasatamanpitäjän kesken, miten toimeenpanovalmistelu vaikuttaa vaikutukset sataman sopimuksiin ja erilaisiin lupiin, ml. siviili- ja sotilas-VAK toimintojen luvittamisen koordinointi niiden eri vastuuviranomaisten kesken. Tulkintoja ja konkretisointia tarvitaan, koska satamien elinkeinoelämää ja yhteiskuntaa palvelevan toiminnan on pystyttävä jatkumaan myös mahdollisissa poikkeusoloissa, rinnakkain puolustusvoimien tehtävien kanssa.

Muut ajankohtaiset artikkelit

Tilaa Suomen Satamien uutiskirje

Uutiskirjeen tilaus

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.